De geschiedenis van Philips: de elektronicagigant van Nederland

Philips is een groot elektronicaconcern dat in het jaar 1891 in Eindhoven opgericht werd. Het bedrijf heet officieel Koninklijke Philips, maar de meeste mensen kennen de organisatie onder de verkorte merknaam. Meer weten over de geschiedenis van het bedrijf? Lees dan een verkorte versie van de historie van Philips op deze pagina.

 

De oprichting van Philips

In het jaar 1981 richtte Gerard Philips samen met zijn vader Frederik de firma Philips & Co op. De twee mannen woonden op dit moment in Zaltbommel, maar kozen ervoor om hun nieuwe bedrijf in Eindhoven te vestigen. In Eindhoven was er namelijk een leegstaand bedrijfspand beschikbaar, waar de organisatie meteen kon beginnen met de productie. 

 

In de eerste jaren van het bedrijf werden er gloeilampen gemaakt door Philips. Oorspronkelijk was het bedrijf namelijk een eenvoudige assemblagefabriek voor kooldraadlampen, pas later werd de productie van het bedrijf flink uitgebreid naar andere productsoorten. 

 

Philips in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de fabrieken van Philips onder toezicht van Duitsland. De fabrieken moesten producten produceren voor Duitsland, die in de oorlog gebruikt werden. Philips had zelfs een werkplek bij concentratiekamp Kamp Vught, waar gevangenen van het concentratiekamp moesten werken. Dit klinkt misschien als collaboratie met de Duitsers, maar in feite hebben veel werkers van Philips de oorlog overleefd door hun baan op Kamp Vught. 

 

Philips nu

Vandaag de dag produceert Philips veel meer dan de gloeilampen die in de eerste jaren in de fabrieken gemaakt werden. Nu heeft het merk bijvoorbeeld ook televisies, lampen, huishoudelijke artikelen, computers, telefoons en producten voor de persoonlijke verzorging. Het merk is niet meer weg te denken uit ons land en is ook actief in het buitenland, wat de invloed van de elektronicagigant nog groter maakt.